Anvelope de vara vară Anvelope de iarnă iarnă Anvelope de vara all seasons

De ce este DOT important?

De ce este DOT important?

 

Consumator: Am auzit foarte multe despre DOT. Ce reprezintă el de fapt?

Răspuns:          DOT sau data constructorului indică săptămâna şi anul fabricării anvelopei.

 

Consumator: Am auzit că ar trebui să cumpăr anvelope cu un DOT recent deoarece anvelopa şi componentele sale îmbătrânesc în timp şi îşi pierd din proprietăţi. Este adevărat?

Răspuns:          DOT-ul nu contează. Este o neînţelegere la nivelul consumatorilor, inclusiv în ţara dvs. Acest lucru nu se întâmplă însă în Statele Unite, Franţa sau Australia. Este o simplă prejudecată. De fapt, cea mai importantă nu este data de fabricaţie (DOT) ci data la care anvelopele au fost montate pe vehicul. Anvelopa începe să îmbătrânească odată ce este montată şi utilizată. Îmbâtrânirea de dinainte este nesemnificativă.

 

Consumator:  Deci spuneţi anvelopa nu îmbătrâneşte semnifiv înainte de a fi montată pe maşină. De ce?

Răspuns:          Înainte de montare, anvelopa nu este umflată, nu este încărcată şi nu este supusă la variaţii mari de temperatură în depozit, deci nu se deteriorează. Întrucât anvelopele sunt concepute să îşi păstreze performanţele pentru o perioadă îndelungată în diferite tipuri de utilizare, îmbătrânirea apărută anterior montării pe vehicul este nesemnificativă.

 

Consumator: Dar dacă DOT nu contează, ce contează cu adevărat?

Răspuns:          Data la  care anvelopa  este montată pe  vehicul. La  utilizare, anvelopa  este supusă la multiple solicitări, la impact şi la alte condiţii care nu există în depozit. Astfel, o anvelopă începe să îmbătrânească semnificativ după montare.

  • Anvelopa montată este supusă la temperaturi ridicate datorate vitezei ridicate, sarcinilor mari sau presiunilor prea mici.
  • În mod similar, chiar dacă un vehicul nu este folosit, anvelopele montate îmbătrânesc dacă sunt umflate.
  • Din acest motiv, presiunea de umflare, sarcina şi expunerea la diferite elemente continuă să fie importante, fiind necesar să fie verificate periodic.

 
Consumator: Dar mulţi şoferi cred că DOT este important. Care este impactul acestei prejudecăţi?

Răspuns:          Impactul poate fi periculos. Consumatorii se vor concentra pe DOT în loc fi atenţi la menţinerea siguranţei după montarea anvelopei. Consumatorii pot alege dealerii în funcţie de anvelopele noi şi nu de calitatea serviciilor. În acest fel, consumatorii îşi riscă siguranţa.

 

Consumator: Deci anvelopele nu îmbătrânesc atunci când sunt depozitate, ci încep să îmbătrânească odată ce sunt montate pe vehicul. Există studii care demonstrează acest lucru?

Răspuns:          Au fost efectuate trei studii în Coreea, Germania şi Arabia Saudită. Studiile din Coreea şi Germania demonstrează că nu există nicio diferenţă între performanţele anvelopelor noi şi cele ale anvelopelor care au stat depozitate 3 ani. Studiul efectuat în Arabia Saudită indică faptul că o anvelopă rulată timp de un an echivalează ca nivel de îmbărânire cu o anvelopă depozitată 10 ani.

  • Studiu #1: În Arabia Saudită, anvelopele depozitate la o temperatură de 40°C au fost comparate cu anvelope rulate 40.000 km (aproape 2 ani de utilizare pentru un şofer obişnuit). Comparaţia a vizat caracteristicile fizice ale cauciucului de la banda de rulare. Au fost necesari 20 de ani de depozitare la 40°C pentru ca anvelopele să ajungă la aceleaşi caracterisici ca cele ale anvelopelor rulate 40.000 km. Altfel spus, o anvelopă utilizată pe un vehicul timp de un an este la fel de îmbătrânită ca o anvelopă depozitată 10 ani, la o temperatură de 40°C. Concluzie: anvelopele îmbătrânesc mult mai rapid atunci când sunt utilizate decât atunci când sunt depozitate.

 

Sursa: Michelin Norms & Regulations Issue Paper, Sept 2009. Internal Michelin Documentation on Tyre Aging, 2010.

 

De ce este DOT important?

 

  • Studiu #2: În Coreea de Sud, Departamentul coreean pentru protecţia consumatorului a realizat un test comparativ de siguranţă între anvelope noi şi anvelope de 3 ani, care nu au fost rulate. Folosind metoda de test KSM6750 (test la viteză ridicată), au fost testate seturi de anvelope de la trei constructori. Nu au fost identificate niciun fel de diferenţe între anvelopele noi şi cele vechi.
  • Studiu #3: ADAC (organizaţia auto germană) a comparat anvelopele noi cu cele vechi de 3 ani, dar nefolosite. A fost identificată aceeaşi rezistenţă la rulare între anvelopele noi şi cele vechi.

 

Consumator: Când ar trebui să nu mai folosesc o anvelopă?

Răspuns:          Michelin recomandă ca anvelopele mai vechi de 10 ani să nu mai fie folosite, indiferent dacă sunt noi sau au fost folosite. Recomandările pot fi diferite în funcţie de constructor.

 Consumator: Dacă spuneţi că anvelopele nu îmbătrânesc foarte mult atunci când sunt depozitate, de ce recomandă Michelin ca anvelopele mai vechi de 10 ani să nu mai fie folosite chiar dacă nu au fost rulate?

Răspuns:          Recomandarea Michelin de eliminare a anvelopelor mai vechi de 10 ani este una de precauţie şi nu una tehnică.

  • Anvelopele sunt supuse la diferite solicitări în timpul utilizării pe vehicul. Este posibil ca uneori maşina să nu fie corect aliniată sau se poate întâmpla ca presiunea din anvelope să fie prea mică. La aceastea se adaugă denivelările de pe carosabil, gropile etc.
  • După 10 ani, este practic imposibil să cunoşti toate solicitările la care a fost supusă anvelopa. Din acest motiv, Michelin recomandă scoaterea anvelopei din uz, ca măsură de precauţie.
  • În realitate, cei mai mulţi clienţi elimină anvelopele chiar înainte de 10 ani. Garanţia Michelin pentru înlocuirea anvelopelor pentru turisme şi camionete este valabilă 2 ani de la data montării (de regulă, data facturii).

 

Consumator: Deci anvelopele îmbătrânesc după ce sunt montate pe vehicul şi trebuie întreţinute. Ce recomandă Michelin în acest sens?

Răspuns:          După instalare, pe toată durata sa de viaţă, anvelopa trebuie întreţinută:

  • verificare presiune
  • aliniament vehicul
  • verificări periodice
  • verificare adâncime de profil

 

Consumatorii trebuie să îşi programeze verificări regulate la dealer.

 

SURSA: Michelin Norms & Regulations Issue Paper, Sept 2009. Internal Michelin Documentation on Tyre Aging, 2010. Korean Department of Customer Protection (2007); ADAC, the German motorist organization (2007); Saudi Arabia study conducted by Osaka City University, published in Rubber Chemistry and Technology (2003).